El MACBA i la Fundació Han Nefkens instauren un nou premi Internacional amb l’objectiu de consolidar Barcelona com a capital de l’art contemporani

El MACBA i la Fundació Han Nefkens instauren un nou premi Internacional amb l’objectiu de consolidar Barcelona com a capital de l’art contemporani

Fecha de inicio: 
18 Octubre 2012

 
Amb l'objectiu d'estimular la creació artística contemporània, el mecenes holandès Han Nefkens i Bartomeu Marí, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), van signar l'any passat, un acord per instaurar el nou Premi Fundació Han Nefkens MACBA d'art contemporani. La convocatòria està dirigida a aquells artistes que, sense restriccions d'edat, nacionalitat o gènere, hagin desenvolupat una trajectòria sòlida però la carrera de la qual no hagi rebut encara el reconeixement de les institucions artístiques. Aquest premi de caràcter biennal està dotat amb 50.000 euros, dels quals l'artista percebrà 20.000 euros a manera d'honoraris i 30.000 euros destinats a la producció d'un projecte artístic a la ciutat de Barcelona.

El nom del guanyador del Primer Premi Fundació Han Nefkens MACBA es farà públic el 18 de desembre de 2012, en el marc d'una cerimònia en el MACBA. El guanyador disposarà d'un any per desenvolupar el projecte artístic, que es presentarà en 2013. Una de les finalitats d'aquest premi de nova creació és establir xarxes entre els cinc continents i fer visible l'art que s'està generant en aquells països considerats com «no occidentals». En aquest sentit, un grup de deu scouts («observadors» artístics) repartits per tot el món seran els encarregats de proposar al comitè de selecció fins a tres artistes de la seva zona geogràfica. Tenint en compte aquesta llista, el comitè proposarà al jurat cinc finalistes. El jurat internacional, compost per especialistes en art contemporani, serà l'encarregat d'escollir al guanyador.

El jurat de la Primera Edició del Premio Fundació Han Nefkens MACBA (2012) estarà format per Iwona Blazwick (Londres), directora de la Whitechapel Art Gallery; Adriano Pedrosa (São Paulo), comissari independent, escriptor i crític d'art; Christine Tohmé (Beirut), comissària i activista cultural; Han Nefkens (Holanda i Barcelona), mecenes i col•leccionista, i Bartomeu Marí (Barcelona), director del MACBA.